dilluns, 11 de febrer del 2019

BOWIE una biografia - María Hesse i Fran Ruiz




Títol: BOWIE una biografia

Autors: María Hesse (il·lustracions) Fran Ruiz (Texts)

Nº de páginas: 168 págs.

Encuadernación: Tapa dura

Editorial: LUMEN

Lengua: CASTELLANO

ISBN: 9788426404657





No demostre lleialtat a cap estil. Senzillament escolliré aquell que em permeta transmetre allò que vull en eixe moment.

Acabe tot jut de llegir i d'admirar les il·lustracions de Bowie, de Maria Hesse i Fran Ruiz.
El llibre, regal d'aniversari, està escrit en castellà, però per tractar-se de la biografia d'un músic i la música treballa, per a mi, a nivell d'emocions, no crec que a ningú li importe que jo escriga aquesta ressenya en valencià, per ser l'idioma que pense, com crec que a ningú li deu importar el color de la camisa que portava quan me'l van regalar.

Sempre he tingut una atracció especial per la figura de Bowie. Qui no el coneix? He de reconèixer però que no he estat gaire fan de la seua música, de Placebo sí, veus?, que casualment (o no) són deixebles seus. Això no obstant, el magnetisme d'aquest ésser excepcional i les seues múltiples facetes no em deixaven indiferent. De jove, allà pels noranta, tocava jo, en terrasseta d'estiu, "The man who sold de world" amb la guitarra creient que feia una versió de Nirvana; de la cançó que va tocar en el famós Unplugged, quan en realitat el que feia era la versió d'una versió. I és que aquesta cançó, com moltes altres que no sospitem (Under pressure de Queen, per exemple) són de Bowie
No he estat fan de la seua música, anava dient, però no és massa important a l'hora d'admirar-lo. De fet ell tampoc tenia un estil concret. Era Bowie i mutava segons l'etapa de la seua vida, experimentava amb la música, jugava amb ella, es transformava a l'hora que buscava nous sons i quan va morir, l'univers es va estremir un poc. Sí. Va ser un autor extraordinari, un gran creatiu, magnètic i estrafolari i jo, sempre he sentit atracció envers ell. De fet, si llegeixes el text en cursiva que encapçala aquesta ressenya, podràs llegir, en paraules de Bowie, a banda de l'anisocòria (dilatació de la pupil·la de l'ull esquerre), un estat que compartisc amb ell a l'hora de seure davant d'un teclat d'ordinador.
Ilustració de María Hesse per a Bowie. Una biografía

El llibre que porte a la biblioteca és una biografia il·lustrada i això la fa doblement atractiva però allò que més m'ha agradat en llegir-la, he de confessar-ho, ha estat fer-ho pensant en les meues filles, en una en concret: la que toca la bateria. 
Vivim una època en la qual el reggaeton i el trap llatí fan estralls i ha entrat en les playlists dels mòbils dels nostres fills així que he vist en aquest llibre un salvavides. Com t'ho dic. Aquest llibre pot despertar en el jovent l'interès per artistes que han arribat a ser estrelles de la música a base de molt d'esforç, no per fer el monyicot a Youtube, i de retruc obrir-los la ment a nous sons. 
Em plau pensar que, aquesta obra, on es barreja la ciència-ficció amb anècdotes i dades reals en un estil senzill i directe és, per a qui hem conegut al personatge, un llibre molt interessant i per a qui no ha tingut aquest privilegi, una obra molt atractiva capaç de despertar la curiositat per aquelles dècades dels setanta i vuitanta.

L'obra és un bon homenatge a Bowie, pot ser dels millors que he tingut entre les mans, escrit sense furgar en les intimitats del artista i des d'una perspectiva molt emocional. Un llibre per a gaudir amb calma i per delectar-se amb cada imatge, en definitiva: una petita obra d'art imprescindible en qualsevol biblioteca

I si no ho creieu, mireu!, mireu!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=NWgZCYzVfLM

Finalment, i perquè mentre escrivia la tenia picant-me el cervell, poseu els altaveus i gaudiu d'aquest tema. 

Heroes -David Bowie

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Qui és Lymus

¿Quién soy?

 Napoleón es un cuento. Según como se mi re , un cuento pue de ser la vida de cualquier ser humano. Solo hay q ue  querer con tarla . ...