dilluns, 11 de febrer del 2019

Cured - Lol Tolhurst





Títol: CURED

Autor: Lol Tolhurst

Editorial: Malpaso Ediciones

Traducció: Jordi Amor

ISBN: 978-84-17081-93-5 

Idioma: Castellà (traduït de l'anglès) 


Preu:24 €

Pàgines: 327
Temàtica: música


Després de dues hores escrivint la ressenya de Cured (Curat), tot allò que he escrit ho he llençat a la paperera. Pense que a ningú interessa la vida d’un fan de The Cure així que em centraré en el llibre, que això és un bloc de ressenyes literàries i no una fan-page.
. ;-)

Escric doncs directament al bloc, prescindint de floritures i estridències emotives personals.


Cured és la biografia de Lol tolhurst, co-fundador i bateria de la banda. Un personatge que va ser defenestrat del grup a mitjans dels 80 i que va dur al seu amic, que era el cantant del grup, als tribunals.


Això és tot el que sabia de Lol Tolhurts abans de llegir Cured. Ara la meua visió ha canviat molt. Almenys després de saber el que ara sé. 


Vaig encetar la lectura amb curiositat. Pensava trobar-me amb un grapat de draps bruts i confessions “per fer caixa”, la qual cosa no m’entusiasmava especialment però, i per això el vaig comprar, en mig de tot això estava segur que coneixeria anècdotes del grup. Perquè hi ha una cosa certa quan parlem de la música dels Cure; els seguidors de la banda no deixen mai de ser-ho.

 
Afortunadament el llibre no estava escrit amb rancúnia ni cap mena d’odi. Al contrari. Lol fa en ell una catarsi i troba la redempció i el perdó del seu amic d’infància. Tan ell com el cantant de The Cure, Robert Smith es coneixen des dels cinc anys i fins a l’any 2011 feia vint-i-cinc anys que no es parlaven.


Confessa Lol que va caure en el pou de l’alcohol i que aquest verí va ser el causant del seu mal comportament envers el grup que ell mateix havia format. En Cured podem llegir com va tocar fons després que Robert Smith el fes fora del grup. Conta com va veure que la vida se li escapava, relata un viatge iniciàtic al desert i l'aparició d'una persona que "li va canviar la vida" i com poc a poc va sortir del pou on ell mateix s'havia llençat, fins poder exclamar: Curat!


Les pàgines destil·len un pensament profundament humà i d’alguna manera, com a seguidor del grup, he sentit que no sols demana disculpes al seu amic sinó que també ho fa als seguidors, convertit ell mateix i amb el temps en fan de la banda.
 

Cured és una història molt interessant per a qui coneixem el grup. Fa un repàs cronològic dels discs amb fantàstiques anècdotes i experiències del grup i dels seus membres. Però sobretot ens parla de la humanitat d’aquells "nois imaginaris": uns punks, que a finals dels setanta van canviar el món de les emocions des d’un suburbi, en la perifèria al sud de Londres.
Póster que vaig tenir penjar durant anys en la meva habitació d'adolescent




He trigat sola dues setmanes a llegir-lo i en aquest temps, he tornat a enganxar-me a la música de The Cure (sempre hi torne, de tant en tant) ara amb l’avantatge de tenir Internet i poder trobar joies com aquestes, que compartisc perquè al cap i a la fi, Cured és un llibre de música:


Primeres actuacions, quan encara es deien Easy Cure:



Cançons de Presence, banda que als noranta va formar Lol Tolhurst amb alguns amics.







Entrevista en francés a Precence quan començaven a donar-se a conéixer en Europa:








O cançons de Levihurst, grup que va formar Lol Amb la seva segona dona, Cindy de qui en parla meravelles en el llibre:







Recomane aquest llibre a tots aquells que hem seguit a The Cure. Coneixem a les persones darrere la música i demostra que Lol Tolhurts, que sempre havia volgut ser escriptor, té una certa mà per a la tasca.
Us deixe finalment l'enllaç a la pàgina de Lol sobre el llibre;


CURED
.
I vosaltres?, sou fans de The Cure.

si voleu deixeu comentari i en parlem ;-)
Publicat fa per

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Qui és Lymus

¿Quién soy?

 Napoleón es un cuento. Según como se mi re , un cuento pue de ser la vida de cualquier ser humano. Solo hay q ue  querer con tarla . ...